Heroji 2013.



EKIPA HELIKOPTERA HRZ-A

Svake godine posada spasi više od 400 ljudi

Iz Divulja helikopteri sa medicinskim timom lete gotovo svaki dan, a jedini cilj im je što prije zbrinuti unesrećene ljude

OPŠIRNIJE

Tijekom ove godine letači iz vojarne “Knez Trpimir” do studenog prevezli su kroz 437 sati naleta 444 pacijenata, od kojih su mnogi bili životno ugroženi. 

- Od 2005. godine hitnim letovima zbrinuli smo oko 3.200 pacijenata, što odgovara broju stanovnika Opuzena. Eskadrila daje značajan doprinos u sigurnosti turističke sezone, posebno na otocima s kojih se pacijenti u najkraćem mogućem roku prevoze helikopterima do splitske bolnice, a i drugih medicinskih ustanova u RH - naveo je pukovnik Marinko Karačić, glasnogovornik 93. zrakoplovne baze. 

Krajem kolovoza u vojnom helikopteru rođena je beba na hitnom medicinskom letu s otoka Korčule. Ivana Foretić (36) iz Žrnova je rodila zdravog dječaka Franka iznad Bračkog kanala, samo par minuta prije planiranog slijetanja na heliodrom KBC-a Split. Među težim ovogodišnjim akcijama bila je ona 18. rujna kad je helikopterom prevezeno iz dubrovačke u splitsku bolnicu životno ugroženo novorođenče. Tijekom leta nastupile se komplikacije, te su i letači bebi priskočili u pomoć. 

- Pomagao sam koliko sam znao i mogao, pridržavao bebu, dodavao što je trebalo liječnici i sestri. Bilo je ovakvih slučajeva na letovima sa starijim ljudima, no nikad se nisam našao u situaciji da moramo spašavati bebu. Bilo je čupavo, nije nam bilo lako, no nakon nekoliko minuta stanje se bebe normaliziralo i laknulo nam je - ispričao je narednik Boris Melvan nakon slijetanja.

Posada je uvijek spremna za let

Malenog Franka porodio je Nikica Tole (32) uz pomoć članova posade, a to mu je bio prvi porod. Tole i kapetan posade bojnika Ivica Šunjić pozvani su da budu kumovi na Frankovom krštenju početkom prosinca.