Heroji 2010.



DAMIR ŠPOLJARIĆ (39)

Daruvar

Vozeći dvoje djece u automobilu, nepromišljeni otac pokušao je prijeći rijeku na mjestu gdje nema mosta. Naišla je bujica i zarobila ih. Hrabri Damir ih je vidio i bez razmišljanja započeo borbu s podivljalom prirodom....

OPŠIRNIJE

Krešimir Ivančić (47) iz Batinjana kraj Daruvara terencem Opel Frontera u svibnju je pokušao prijeći rijeku Toplicu. U autu su s njim bile kćeri Anica (14) i Silvija (6). Voda je ondje niža od koljena, a Ivančić je tim putem često prolazio. Međutim, vodostaj je naglo porastao. Terenac se zaustavio na pola puta. Silovita voda divljala je, trgala granje i nosila sve pred sobom. Činilo se da će se auto prevrnuti i napuniti vodom. Krešimir nije mogao otvoriti vrata ni prozore jer je otkazala elektronika. Bili su bespomoćni.

- Mislio sam da je to kraj, a onda sam ugledao Damira i oči su mi zablistale. Nije se ni sekundu premišljao. U onom trenu kada nas je ugledao skočio je, potpuno odjeven, čak s cipelama na nogama, govori Krešimir.

Špoljarić je zakoračio kroz vodu i snagom za koju nije ni znao da je ima uspio je otvoriti vrata terenca. Prenio je djevojčice na krov.

- Nisam se bojao. Panika me uhvatila tek kad sam vidio koliko je struja jaka. Djevojčice su bile pothlađene i samo sam razmišljao kako ih dovesti na obalu i utopliti. Plakale su i već su bile izvan sebe od straha, rekao je Damir, koji je policajac 18 godina.

Dodaje da bi isto učinio i danas.

OBITELJ JE ZAHVALNA ŠTO SU IM SE DJECA DVAPUT RODILA

Obitelj se često čuje s Damirom, a dan slave kao drugi rođendan djevojčica. Malena Silvija rekla mu je nekoliko puta: Hvala, striček policajac što si nas spasio. Srećom nije imala traume. Njezina starija sestra mjesecima se budila i imala noćne more.