Heroji 2008.



JADRANKA, MARTINA, ARSEN I FRANE

Dugi rat

Jadranka Velić na terasi je pila kavu i u daljini gledala namreškano more. Vidjela je kako sićušno dijete pada u vodu. Rekla je to nećakinji Martini Velić. Ona je odmah nazvala prijatelja Franu Marčića, konobara u lokalu blizu mora. On je skočio u vodu i pronašao već polumrtvu djevojčicu (2) koja se utapala. Arsen Brničević dočekao ih je na plaži i uspješno reanimirao dijete.

OPŠIRNIJE

Te sunčane svibanjske subote terasa kafića Rivica na dugoratskoj plaži bila je puna. Majka malene Stele Tomaš (2) sjedila je i pila kavu nekoliko metara udaljena od svog djeteta. Odjednom je dijete nestalo. Na balkonu kuće s obitelji je sjedila Jadranka Velić.

- Vidjela samo malenu kako je upala u more. Počela sam vikati - ispričala je gospođa Velić.

Njezina nećakinja Martina sjetila se nazvati prijatelja Franu Marčića (21), konobara u Rivici.

- Nikad se inače ne javljam na telefon dok radim. Ali baš tada sam, ni sam ne znam zašto, podigao slušalicu. Nisam dvoumio ni sekunde - rekao nam je Frane, inače član DVD-a Dugi Rat.

- Bila je u bijeloj majici, plutala je naopako i bez svijesti. Bila je već potpuno modra i izbacivala je pjenu - rekao je Frane.

Odmah ju je izvukao iz mora na plažu i počeo dozivati pomoć. Ljudi su se u strahu razbježali, no dotrčao je Arsen Brničević, vlasnik Rivice. Reanimirao je djevojčicu.

- Radilo se o zadnjim sekundama. Ona je sigurno bila pet minuta pod vodom. Najsretniji trenutak mi je bio kad je izbacila more iz sebe i počela disati. Da nisam uspio, cijeli bi mi život bila pred očima - kaže Arsen, inače bivši nautičar pa je stoga i znao kako postupiti.

MISLILA JE: UČINILO MI SE

Sjedila sam na balkonu i gledala prema plaži. Slučajno sam vidjela malo dijete kako šeta i upada u more. No nakon par trenutaka počela sam sumnjati u to što sam vidjela jer nitko u kafiću ni na plaži nije reagirao. Mislila sam da mi se učinilo. Uplašila sam se i počela vikati, rekla je Jadranka Velić.