Heroji 2008.



IVO MANCE (75)

Zagreb

Ivo Mance umirovljeni je liječnik koji živi u Njemačkoj i ondje je proveo gotovo cijeli radni vijek. No nije zaboravio svoju domovinu. Već 20 godina u Hrvatskoj stipendira učenike, obnavlja crkve i bolnice kojima daruje skupe bolničke uređaje. Obnavlja staru školu u rodnom selu Šimatovu kako bi je pretvorio u mjesto za odmor i susrete 600-tinjak mališana s posebnim potrebama.

OPŠIRNIJE

Početkom agresije na Hrvatsku svi mi koji smo bili vani počeli smo sakupljati novac. Ja sam radio kao kirurg, a moja supruga bila je šefica anesteziologije te smo imali priliku dobivati rabljene medicinske uređaje i slati ih u naše bolnice, objašnjava Ivo Mance (75), podrijetlom iz Gorskoga kotara, koji je cijeli radni vijek proveo u Njemačkoj, gdje i danas živi. Nakon početka Domovinskog rata osnovao je udrugu “Njemačka pomoć za djecu u Hrvatskoj”, a do danas je domovini pomogao s nekoliko milijuna eura. Kupuje vrijedne medicinske uređaje, stipendira učenike... Crkve i kapelice rodnoga kraja obnavlja od 1984. o svojem trošku. Uočio je to i pokojni papa Ivan Pavao II te ga je 2003. odlikovao visokim crkvenim odličjem “Za papu i crkvu”.

- U početku smo novac skupljali od građana, ali to baš nije išlo. Tad sam dogovorio s njemačkim sudovima da osuđenici novčane kazne uplaćuju mojoj udruzi. Znate, tamo je uobičajena praksa da novac od kazni ide humanitarnim organizacijama - nastavio je pun poleta te dodao kako ima i mnogo sponzora. Tužan je što se rijetki kojima pomaže sjete njemu čestitati Božić.

ŠKOLA JE PROPADALA

Staru školu u Šimatovu, rodnom selu njegovih roditelja, Mance obnavlja od 1999. Bit će to centar za susrete i odmor 600-tinjak mališana s posebnim potrebama. Još nedostaje centralno grijanje i kuhinja. Bez supruge Marije teško bi realizirao projekte jer, kako kaže, ona mu je velika podrška.