Heroji 2007.



MLADEN PEŠIĆ (30) i JASPER HANS NORMAN (35)

Zadar

Spasili su iz mora starca koji je sletio u vodu automobilom. Kraj uvale Jazine blizu Zadra lani u rujnu vozač (75) Zastave 101 naglo je skrenuo i pao u more. Mladen i Jasper, stručnjaci u ronjenju, nisu ni sekunde dvojili što učiniti. Skočili su u vodu za automobilom, izvukli starca i spasili mu život.

OPŠIRNIJE

Paralelno sa "Stojadinom" vozio je Jesper Hans Norman te brzo zaustavio svoj auto i skočio za automobilom u uvalu Jazine. Joso P. (74) mirno je sjedio za volanom tonućeg vozila, bez svijesti.

- Skočio sam za njim i doplivao do automobila dok je još plutao. U vojsci sam obučen za intervenciju u takvim situacijama, ali nikad mi se nije dogodila uživo - priča Šveđanin, hrabri spasitelj utopljenika.

Njemu je pomogao i biciklist Mladen Pešić koji je s obale vidio nesreću. Njih dvojica pokušavala su otvoriti vrata automobila, ali bez uspjeha. Auto je potonuo na dubinu od oko dva metra, a da se vozač nije ni pokušao spasiti.

- Ronili smo za njim i vukli vrata koja su se napokon otvorila pa smo uspjeli izvući čovjeka i doplivati s njim do obale - ispričao je Norman dodajući kako su utopljenika prolaznici okupljeni na obali reanimirali i istiskali mu more iz želuca.

Joso P. pod vodom je bio oko dvije minute. Došao je k svijesti, ali je zadržan u zadarskoj bolnici jer je u životnoj opasnosti.