Heroji 2006.



DRAGAN PETROVIĆ (68)

Čiovo

Vitalni Dalmatinac u životu je 167 puta darovao krv. Napunivši 65., liječnici su mu rekli da više ne smije dolaziti. Dragan je nedavno doznao da uz liječnički nadzor i ljudi stariji od 65 godina ipak mogu u transfuzijskom centru darovati krv te se priprema još jedanput pomoći i nekomu spasiti život. Svoju humanost prenio je i na dvojicu sinova te unuka. Svi dobrovoljno daruju krv.

OPŠIRNIJE

Da nisam spasio nijedan život, a vjerujem da jesam barem nekoliko, zapitao bih se ima li život smisla, kaže o svom 44-godišnjem stažu dobrovoljnog davaoca krvi Dragan Petrović (66) iz Čiova pored Trogira. Krv je darovao točno 126 puta, a u novim humanim akcijama sprečava ga tek dobna granica. Naime, krv se može dati u životnom rasponu od 18. do 65. godine, zbog čega je 31. kolovoza ove godine Dragan posljednji put dao između 3 i 4 decilitra dragocjene tekućine. Sveukupno, Dragan je tako dosad darovao gotovo 40 litara krvi! Krv je prvi put dao u ljeto 1962. godine. Preko internog razglasa u brodogradilištu uprava je pozvala radnike na solidarnost s kolegom kojemu je teški stroj otkinuo ruku.

- Nisam razmišljao ni sekunde. I tada sam shvatio koliko je važno nekome dati krv. Otada sam redovit, dakako, osim u razdobljima kad bih bio bolestan, jer sam imao problema s plućima zbog rada u nekoliko brodogradilišta - prisjeća se Dragan, pokazujući iskaznicu dobrovoljnog davaoca krvi u kojoj više nema mjesta ni za jedan jedini štambilj Odjela za transfuziju!

- Kad su mi rekli da više jednostavno ne smijem dolaziti, suze su mi same krenule niz lice. Ali, istodobno me veseli što sam u ovo 'uvukao' i oba sina, a zasad i jedno od petero unučadi. Oni će nastaviti gdje sam stao. Naime, ostalih četvero unuka su još uvijek premladi - s ponosom govori Dragan.